Human Head With Energy Beams

Samohipnoza

Že po naravni poti vsak dan preživimo nekaj časa v hipnotičnem stanju. V tem stanju naravne hipnoze, v katero preidejo naši možgani, kadar denimo sanjarimo, se um sprošča in otresa vsakodnevnega stresa, saj sicer ne bi preživeli. Naša podzavest je lahko ključ do zdravja in uspeha. Na podzavest pa lahko vplivamo prav s hipnoterapijo, kajti hipnoza se je izkazala kot dragoceno orodje v zdravilstvu in psihoterapiji.

Kako deluje hipnoterapija?

Da lahko človek deluje s polno močjo, potrebuje neobremenjeno podzavest. Ob pomoči hipnoterapije in samohipnoze je to preprosto in hitro dosegljivo. Hipnoterapija je proces, pri katerem se v sproščenem stanju povežemo s svojim nezavednim in ob pomoči hipnoterapevta dosegamo pozitivne spremembe. Hipnotični trans je stanje, v katerem hipnoterapevt zaobide zavestni kritični um, kar omogoči neposredno ukvarjanje s podzavestjo.

Hipnoterapija je delo, ki ga hipnoterapevt opravlja v sodelovanju s klientom: z njo se razkrivajo nezavedni vzorci, ki vplivajo na naše vedenje in s tem tudi na življenje. Pri hipnoterapiji se v sproščenem stanju povežemo s podzavestjo, odkrivamo nezavedne vedenjske vzorce in vzroke za njihov nastanek, nato pa jih z ustreznimi metodami predrugačimo in se jih osvobodimo.

Definicija pravi, da je hipnoza spremenjeno stanje zavesti. Ko ste v hipnozi, so možgani v alfa stanju. Hipnos pomeni spanje, sproščeno stanje, v katerem zavestni um »zaspi«; s hipnozo lahko vstopamo v podzavest. Da dosežemo želeno spremembo, navadno zadošča že en sam obisk pri hipnoterapevtu, včasih pa je pri raziskovanju podzavesti, njenih zapisov in vzorcev ter nezavednih prepričanj potreben intenzivnejši pristop. Pri hipnoterapiji je ključno, da se naučimo sprostiti in povezati s seboj, vstopiti v svojo notranjost in si ustvariti stanje, ki pozitivno vpliva na nas in na naše življenje nasploh. Ob pomoči hipnoterapije lahko postanemo srečna, zdrava, optimistična in celostna osebnost.

Podzavest je močnejša kot zavest

Podzavest deluje štiriindvajset ur na dan, sedem dni v tednu. To je inteligenten sistem, ki deluje zunaj zavestnega oziroma pod zavestno ravnjo naše zavesti. Zavestni um je ustvarjalen, ki lahko ustvari pozitivno sugestijo, medtem ko nezavedni um sugestijo sprejme in jo doda v zakladnico spominov, ki se polni vse življenja, nato pa deluje po tem navodilu. Nezavedni um je dobeseden, vsako sugestijo, ki uspešno prispe vanj, sprejme kot resnično, nato pa na tej osnovi tudi deluje.

Nezavedni um skrbi, da lahko brez razmišljanja (torej brez zavestnega napora) opravljamo marsikatero naučeno opravilo ali pa sledimo kaki navadi. Ko se denimo naučimo voziti avto, igrati tenis, zavezati vezalke ali govoriti kak jezik, pojasnjuje sogovornica, pri opravljanju tega opravila ne potrebujemo več zavestnega napora: ne razmišljamo, v katero prestavo moramo dati prestaviti, da bomo pospešili vožnjo, ampak to storimo brez razmišljanja, mehansko, z mislimi (zavestnega uma) pa smo lahko nekje drugje.

Podzavest vpliva na naše obnašanje, saj le-to izhaja iz ustaljenih prepričanj in vzorcev, ki so zasidrani globoko v nezavednem. Nekatere od teh navad so lahko dobre, denimo večerno čiščenje zob ali zdrav življenjski slog, nekatere pa slabe, denimo kajenje. Nezavedno ne ocenjuje programov, ki jih prejema, marveč jih preprosto sprejme, ko pa jih ponotranjimo, podobno kot programi, delujejo samodejno iz nezavednega.

Podzavest je močnejša od zavestnega uma, hkrati pa pomembno vpliva na nas. »Podzavest je neprecenljivo močnejša od zavesti, ko gre za zmožnost predelave nevroloških procesov, in če so želje zavestnega uma v konfliktu z nezavednim umom, kdo mislite, da bo zmagal, zavest ali podzavest?«

Samohipnoza

Z vplivanjem na podzavest lahko spremenimo svoja čustva, zdravje in navade. S samohipnozo si lahko pomagamo tudi sami. Samohipnoza je proces, v katerem dobimo dostop do podzavesti. Pomembno je, da se naučimo pravilnega izvajanja samohipnoze in da smo pri tem delu vztrajni. Izrednega pomena je tudi to, da se znamo pred in med samohipnozo poglobiti v vidike, s katerimi se želimo ukvarjati, ter si ustvariti ustrezne sugestije, tako da se bo podzavest nanje odzivala pravilno. Učenje samohipnoze je proces, katerega največja dragocenost je v tem, da nas lahko hipnoterapevt med hipnozo »programira« tako, da lahko pozneje sami vstopamo v globlja stanja nezavednega uma.

»Rezultati samohipnoze so naravnost čudoviti: pri mnogih so že triminutne samohipnoze, ki jih izvajajo po trikrat na dan, dosegle spremembe: globoko spanje v primeru nespečnosti, občutek miru in varnosti v primeru tesnobnosti ali paničnih napadov ter izboljšanje spomina in koncentracije.«

Strahovi pred hipnoterapijo so odveč

Sleherna hipnoza je obenem samohipnoza, kajti brez našega privoljenja sploh ne bi bila možna. Nihče nas ne more hipnotizirati proti naši volji. Pomembno je, da je oseba, ki izvaja hipnoterapijo, ustrezno izobražena in da dobro pozna področje, na katerem deluje. Vsak hipnoterapevt naj bi se izšolal na ustrezni šoli, po pridobljeni diplomi pa opravil še dodatna izobraževanja, ki bi mu omogočila specializacijo na določenem področju.

Ko se odločamo za obisk hipnoterapevta, se je pomembno čim bolj podrobno seznaniti s procesom hipnoterapije. Strahovi pred hipnozo, da bi denimo ostali v hipnotičnem stanju in se iz njega ne bi mogli vrniti, so odveč. Hipnotični trans je zelo sproščeno stanje, v katerem se naš zavestni um umiri, zaradi česar smo bolj odprti za pozitivne sugestije, ki jih daje hipnoterapevt. Nadvse pomembno je, da delamo z osebo, ki ima izkušnje in ustrezno izobrazbo ter deluje na področju, ki ustreza našim potrebam.


Premagovanje treme in strahu

Hipnoterapija pomaga ljudem s tremo, ki v določenem trenutku blokirajo svoje znanje oziroma spomin. Pomembno je, da si vzamete čas, v katerem si lahko predstavljate, da ste že uspešno javno nastopili, da ste poželi aplavz in odobravanje občinstva, da ste posledično sklenili dober posel ali dobili izvrstno oceno … Pomembno je, da so te vizualizacije ustvarjene pravočasno , vsaj nekaj časa pred dejanskim dogodkom in še preden se začnete nanj pripravljati, ob teh notranjih »vizijah« pa morate biti sproščeni in mirni. Tisti, ki to znajo, si lahko nekajminutno samohipnozo privoščijo pred vsakimi pripravami ali učenjem. Rezultati bodo tako še boljši.

Kako globoko lahko sežemo v človekov spomin?

S hipnoterapijo krepimo tudi spomin in motivacijo. S hipnozo lahko prikličemo marsikatero informacijo in jo oživimo. »Pri tem gre predvsem za obujanje čustev, ki pri takih regresijah (vračanje v preteklost) postanejo zelo pomembna. Take regresije so navadno terapevtskega pomena ali pa uvod v stanja hipnoze, v katerem se obudijo še globlji spomini duše – iz maternice in iz prejšnjih življenj.«

Odklop je prvi korak

Pravi korak za vstop v stanje sproščenosti je umiritev uma, čemur mora slediti sprostitev telesa. »To lahko storimo doma ali med sprehodom v naravi, lahko se poglobimo v meditacijo ali poslušamo sproščujočo glasbo, lahko si pripravimo kopel ali se kopamo v reki, morju, bazenu …«. Dobrodošlo je vse, kar nas sprošča in nam pomaga, da se ‘odklopimo’ in poglobimo vase, kajti to je prvi korak k neskončni modrosti, ki je v nas samih.