Predstavitev1 E1599428197388

Fobije in strahovi

Strah je naraven in zdrav odziv, ki ga imamo vsi za življenjsko pomembne nevarnosti. Gre za nagon preživetja, ki je zasnovan tako, da se nam pomaga izogniti ali preprečiti grozečim situacijam.

Fobije pa so drugačne. So precej bolj intenzivne od strahov in pri nekaterih ljudeh lahko vodijo v hudo tesnobo in panične napade.

Fobije se razvijejo, kadar ima nekdo pretiran in nerealen strah okoli določene situacije ali predmeta.

Če je ta situacija ali predmet v vsakodnevnem življenju običajen, lahko fobija človeku omeji življenje in mu prepreči, da bi storil kar hoče ter mu povzroči veliko stisk.

Številne fobije obstajajo v naši podzavesti in so naučeni odzivi.

Pri nekaterih ljudeh se fobija pojavi preprosto, če samo pomisli na določeno situacijo, stanje, dejanje ali predmet. Če je vir vaše fobije nekaj, s čimer niste pogosto v stiku, ta fobija morda ne bo motila vašega vsakdana. Če pa gre za vsakdanje soočanje z njo ima lahko precej večji vpliv na kvaliteto vašega življenja.

Kaj povzroča fobijo?

Kot pri mnogih stvareh uma imajo tudi fobije le redko en sam vzrok. Ključnih je lahko več dejavnikov. Fobija je morda izvirala iz določene travme ali dogodka, lahko pa gre za naučen odziv, ki ste ga pobrali od nekoga drugega (na primer, če se je mati bala pajkov in je vedno kadar ga je zagledala zakričala, ste najbrž sprejeli podzavestni vzorec odziva in strahu…)

Ne glede na vzrok je pomembno vedeti, da fobije lahko lajšamo ali v celoti odpravimo. Če se vam zdi, kot da vas fobija zadržuje ali pa na pomemben način posega v vaše življenje, razmislite o iskanju podpore.

Za mnoge ljudi je hipnoterapija najučinkovitejše orodje za pomoč.

Fobije delujejo na podzavestni ravni. To pomeni, da ne glede na to, kolikokrat sami sebi rečemo, da (pajek ni smrtno nevaren), naš um in telo še vedno reagira s strahom.

Cilj hipnoterapije je komunicirati s podzavestjo in spremeniti način, kako se počutite in obnašate do te fobije.

Sam postopek vključuje vstop v zelo sproščeno – hipnotično stanje. Hipnoterapevt vas bo vodil skozi pogovor, vi pa boste imeli stalen in popoln nadzor. Če niste popolnoma prepričani od kod prihaja vaša fobija, boste morda porabili nekaj več časa, da se skupaj s hipnoterapevtom prebijete do korenin in najdete vzrok oz. sprožilec fobije. Skozi celo seanso pa ste umirjeni zato se boste tudi s težavo soočili na popolnoma miren in nežen način.

Nekateri klienti se že po prvi terapiji počutijo »osvobojeni«, medtem ko drugi potrebujejo kakšno terapijo več, da lahko v popolnosti obvladajo svojo tesnobo in fobije.

 

Na terapijo se lahko prijavite na tel.031 252 900 ali e-mail; info.hipnostudio@gmail.com