82279154 1041196529553656 2644729986296053760 N

Odvisnost od iger na srečo

Odvisnost od iger na srečo so med najtežjimi odvisnostmi

Medtem ko zasvojenosti z narkotiki pogosto spremljajo tudi zdravstvene težave, bi bilo zelo napačno misliti, da se odvisnost od iger na srečo na tak način razlikuje od drugih odvisnosti. Številni igralci na srečo trpijo depresijo, se spopadajo z mnogimi stiskami in vidiki »zmernosti«, kot so alkohol, prenajedanje, cigareti….ter imajo precej višjo stopnjo tveganja bolezni srca. Zelo pogosto se spopadajo tudi z nespečnostjo in odvisnostjo od zdravil.
Za razliko od drugih odvisnosti pa je odvisnost od iger na srečo zelo zahrbtna in »potuhnjena« odvisnost, kajti zelo redko kaže resne znake zasvojenosti.
Kljub navidezni nadzorovanosti in urejenosti igralnic, pa igralci lahko zapadejo v neizmerno hude finančne stiske, katere ne uničijo samo življenje odvisnika temveč tudi cele njihove družine.
Najpogostejši sprožilec te odvisnosti je družba. Občutek pripadnosti. »Moja družba želi, da gremo … saj ne bom ničesar porabil…«
Malo igralcev natančno spremlja , koliko so porabili in koliko izgubili. Šele kasneje resnično razumejo ceno svojih odločitev in navad. Ker pa jih žene močna stiska povrniti si izgubljen vložek denarja, nadaljujejo svojo »kalvarijo«.

Imate morda tudi vi težave z igrami na srečo?

Tukaj je nekaj vprašanj na katere odgovarjate z DA ali NE. V kolikor je več kot sedem pritrdilnih odgovor je prav, da resno razmišljate o pomoči.

1. Ste zaradi iger na srečo kdaj zamudili v službo ali šolo?
2. Ste kdaj začutili finančno stisko zaradi iger na srečo?
3. So igre na srečo kdaj vplivale na vaš ugled?
4. Ste kdaj obžalovali, da ste igrali?
5. Ste kdaj igrali z namenom, da boste rešili finančne težave ali poplačali dolgove?
6. So igre na srečo kdaj zmanjšale vašo učinkovitost- storilnost?
7. Ste se kdaj po izgubi igre počutili, da morate čimprej povrniti izgubo?
8. Ste po zmagi imeli kdaj občutek, da osvojite še več?
9. Ste pogosto igrali, dokler niste zapravili zadnjega eura?
10. Ste si kdaj izposodili, da bi lahko igrali v igrah na srečo?
11. Ste kdaj že kaj prodali za financiranje iger na srečo?
12. Ste kdaj igrali dlje kot ste načrtovali?
13. Ste kdaj igrali, da bi se odmaknili od težav in skrbi, ki jih imate?
14. Ste kdaj igrali zaradi dolgočasja ali osamljenosti?
15. So vam igre na srečo kdaj povzročile težave z spanjem?
16. Ali občutek razočaranja kdaj v vas ustvari željo po igranju?
17. Ste kdaj razmišljali o samomoru kot posledici igranja na srečo?

Če ste pritrdilno odgovorili vsaj na sedem vprašanj, potem morate razmišljati o pomoči oziroma kako se s tem spoprijeti.

1. O tem se morate pogovoriti z nekom, ki mu zaupate in razložiti težavo. To bo verjetno kakšen izmed članov družine ali pa dober prijatelj. Pri premagovanju odvisnosti boste potrebovali podporo ljudi okoli vas. Nekateri ne upajo težave zaupati svoji soprogi/ soprogu zaradi morebitnih zakonskih sporov. V tem primeru poiščite nekoga, ki mu zaupate.
2. Bodite do sebe iskreni in začnite voditi stroške vaših iger na srečo. Preverite, koliko izgubite v enem mesecu. Morate priti do spoznanja koliko vas je to stalo. Šele tako boste dobili predstavo o vplivu iger na srečo na vaše življenje.

Ali hipnoza pomaga pri odvisnosti iger na srečo?

Če resnično želite premagati navado iger na srečo ima hipnoza možnost reprogramirati vaše misli in vsa nadaljnja dejanja. Omogoča vam izbiro prevzema nadzora nad svojim življenjem. Da bi se osvobodili odvisnosti od iger na srečo, moramo ločiti njene koristi od ne-koristi.
Hipnoza deluje na globoki podzavestni ravni in spreminja vaš odziv na igralniški impulz- in vam vrača nadzor nad svojimi odločitvami za bolj kvaliteten predvsem pa miren in uravnotežen način življenja.