18191918 - Long Stairway To Heaven With Light At The End

“Kaj je hipnoza” in kaj “nezavedni um”?

Hipnoza je zelo osredotočeno stanje uma ali drugače povedano spremenjeno stanje zavesti, pri čemer nezavedni del uma lahko deluje brez vmešavanja zavednega.

To je povsem naravno stanje v katerem se nahajate večkrat v različnih obdobjih preko celega dne. To je v času, ko ste osredotočeni na eno samo dejavnost, v kateri za hip morda izgubite občutek za čas, kraj in dogajanje okoli vas. Lahko je to določen hobi, branje knjige, gledanje televizije ali karkoli drugega, kamor lahko posvetite ves svoj fokus.

Hipnoza je popolnoma naravno stanje, katero nam omogoča dostop do podzavestnega uma.

Kadar se pogovarjamo o hipnozi je pomembno vedeti kaj je »zavestni« in kaj »podzavestni ali nezavedni« um.

Zavestni um je tisti, ki ga trenutno uporabljate za branje tega besedila. To je vaš »buden« um, vaš »intelekt« in vse kar se zavedate. Nezavedni ali podzavestni del uma pa je vse, kar se dogaja v ozadju vašega uma. Deluje samodejno brez kakršnekoli zavestne pomoči in lahko obvladuje na milijone podatkov. Z vstopom v nezavedni del uma lahko najdete veliko odgovorov na razna vprašanja, situacije, stanja in občutke. Povezovanje z podzavestnim delom vašega uma se nam omogoča zdravljenja naših zavestno pozabljenih ali pokopanih in nerešenih negativnih čustev, situacij in stanj.

Da bi razumeli, kako sodelujeta zavestni in podzavestni del uma, si predstavljajte na primer kako težko se je bilo naučiti vožnje z kolesom ali avtom. Razmišljali smo vsako potezo, ki jo moramo storiti. Sklopka, brzina, zavore, … čez čas, ko smo se tega naučili pa samo še sedemo na kolo ali v avto in vse to počnemo avtomatsko. Ničesar več ne razmišljamo, ker nas vodi naš podzavestni um. Zavestni um pa se v tem času že lahko sprehaja z mislimi drugje. Tako se lahko vozite več kilometrov, ko sploh ne boste vedeli kako ste prispeli na cilj.

Hipnoza je čudovita tehnika, ki zaobide zavestni del uma in nam pomaga komunicirati z podzavestnim umom. Ko pa lahko dostopamo direktno v podzavestni del, ga lahko »reprogramiramo« z novimi sugestijami, predlogi, odločitvami…

Čeprav beseda »hipnoza« izhaja iz grške besede »hypnos«, kar pomeni spanje, je to popolnoma nekaj drugega. Ljudje v hipnozi NE SPIJO! Med hipnotičnim transom boste še naprej budni , sposobni slišati in razumeti vse, kar se dogaja. Hipnoza je oblika komunikacije med dvema osebama in če nekoga želimo hipnotizirati se mora s tem strinjati in biti pripravljen sodelovati.

Torej na kratko, hipnoza je oblika osredotočene sprostitve, ki pomaga zaobiti zavestni um in priti v podzavestni. Tu pa se nahaja vsa naša moč. Ko ste »hipnotizirani« ste v transu. Doživljate spremenjeno stanje zavesti. Ampak naj vas ta beseda ne prestraši. To pomeni samo, da ste premaknili svojo pozornost od zavestnega vsakdana in svoje misli usmerili v iskanje rešitev. Ker pa v tem trenutku niste pozorni za zavestni ali resnični svet okoli vas, se vaš um odmakne in se lahko osredotočimo na eno idejo.

Naš zavestni um ima nalogo nadzora in skuša analizirati vse okoli sebe. Ko gremo v trans in začnemo komunicirati z nezavednim umom, pa lahko ustvarimo novo prepričanje. Takrat lahko izpodbijamo in spremenimo vsa osnovna prepričanja, ki vam ne služijo dobro in le te nadomestimo z boljšimi.

Hipnoterapija je način komuniciranja z podzavestjo, ki ljudem pomaga do pozitivnih sprememb v življenju, od slabih navad, odvisnosti, čustvenih težav pa vse do lajšanja bolečin.

“Kaj lahko zdravimo z hipnozo?”

Glede na količino podatkov, ki jih zaznava in shranjuje sleherni trenutek naš nezavedni um je možnosti za izboljšanje našega življenja z tehniko hipnoterapije neskončno. Vseeno pa omenimo le nekaj osnovnih, katere klienti uporabljajo najbolj pogosto.

OPUSTITEV  KAJENJA

Hipnoza je dokazano izjemno uspešna pri odločanju o prenehanju kajenja. Omogoča, da nekdo spremeni način razmišljanja o kajenju na globoki ravni in pomaga najti motivacijo znotraj sebe  za nov način razmišljanja o tem.

ZMANJŠANJE TELESNE TEŽE

Pri zmanjševanju telesne teže nam hipnoza omogoča, da nezavedni um prevzame nadzor nad prehranjevanjem in navadami osebe. Torej namesto hrane, ki nadzoruje vaše življenje, se vrne nadzor nazaj v svoje roke. Ta pa je v podzavestnem umu zamenjal navodila glede navad in načina hranjenja.

NADZOR BOLEČINE

Raziskave so pokazale, da je hipnoza zelo učinkovit način za zmanjševanje akutne in kronične bolečine.

ZASVOJENOST

Hipnoza je močno orodje za boj proti zasvojenosti, saj nam omogoča, da stopimo v stik z podzavestnim umom, kjer so pravzaprav korenine za nastalo situacijo. Z uporabo primernega skripta za določeno vrsto odvisnosti pa je hipnoza zelo uspešna tudi pri obvladovanju odtegnitvenih  simptomov.

BOJ PROTI ALERGIJAM

Čeprav so rezultati spodbudni pa se v boju proti alergijam zelo uspešno uporablja »samohipnoza«. Samohipnoza je tehnika, kjer lahko sami dostopamo do podzavestnega uma. Tehnika je zelo preprosta, vendar pa je vseeno priporočljivo, da jo prvič izvedete skupaj z hipnoterapevtom.

ODVAJANJE OD SLABIH NAVAD

Hipnoza se že zelo dolgo uporablja za »brisanje« slabih navad. V to skupino spada veliko neprijetnih navad ali razvad, (grizenja nohtov, prehranske navade, učne navade…)

PREMAGOVANJE SPOLNE DISFUNKCIJE

Glede na to, da je stres pogosti dejavnik prenekaterih nevšečnosti vključno s težavami kot je spolna disfunkcija, nam hipnoza ponuja čudovit način sprostitve in vstopa v trans. Kadar pa težave izvirajo iz slabih izkušenj v preteklosti se je treba z njimi soočiti. Hipnoza nam omogoča odpraviti določeno sramoto, tesnobo ali čustveno bolečino, katera nas v podzavesti ovira na poti k zdravemu spolnemu življenju.

SPOPOADANJE Z ČUSTVENO TRAVMO

Čustvena travma nastane zaradi stresnega dogodka, ki osebi povzroči občutek negotovosti in nemoči njega samega. Eden od načinov, kako se hipnoza lahko spopade s tem problemom je uporaba regresije. To vključuje vrnitev osebe k travmatični izkušnji, tako da jo lahko znova doživi in spozna, da je samo še preteklost in da v sedanjosti nima nobene moči in nevarnosti več.  To so  lahko od najblažjih pa do resnično travmatičnih dogodkov, kot so posilstva, nesreče… Kakršnekoli izkušnje so že bile, lahko hipnoza pomaga pri reševanju travme in izboljšanju kakovosti življenja te osebe.

DEPRESIJA

Depresijo sprožijo travmatični dogodki ali izkušnje. Ker hipnoza uspešno pomaga pri zdravljenju travme, je to tudi odlično orodje za reševanje kakršnih koli posledic, kot je depresija. Nekateri travmatični dogodki delujejo kot sprožilci depresije, vključno z dogodki, kot so smrt ljubljene osebe, izguba službe, ali doma, ločitev in tako naprej. Hipnoza deluje na način, da vam zaradi tega dogodka omogoča odstraniti potrebo za depresijo, čeprav pa to lahko traja kar nekaj časa, odvisno od resnosti in intenzivnosti težave.

STRES

Hipnoza se je izkazala za koristno tudi pri odstranjevanju stresa in njegovih sprožilcev. Tudi tukaj je regresijska terapija najprimernejša za reševanje ker vrne posameznika v čas , ko je stres nastal in postal ovira v vašem življenju. Ko enkrat vemo od kot prihaja in smo ga sposobni ozavestiti, ga lahko izpustimo.

FOBIJE

Strah in fobija sta pogojena odziva, ki se v danih situacijah pojavijo v obliki povečane anksioznosti .  Pogosto so rezultat občutka, ki je povezan z neprijetnim dogodkom ali izkušnjami. Čeprav nekateri strahovi služijo svojemu namenu (strah pred višinami, požarom, …)je večina fobij predvsem iracionalnih, kot je na primer strah pred letom z avionom.

DOSEGANJE DOBRIH REZULTATOV V ŠPORTU

Športnice in športniki morajo biti zdravi, ne samo fizično ampak tudi duševno. Hipnoza jim pomaga, da se pripravijo na izziv z uporabo tehnik, kot so sprostitev, vizualizacija in osredotočanje in so zasnovani za izboljšanje duševne vzdržljivosti. Tehnika jim omogoča, da ostanejo mirni in odpravijo vznemirjenost iz svojega uma, tako da se v celoti osredotočijo samo še na »fokus«, ki je pred njimi kot izziv.

Seveda se hipnoza uporablja še pri številnih drugih težavah in neprijetnostih. Izredno učinkovita je za povečanje samozavesti, ustvarjalnosti, določanje in doseganje ciljev… Skratka hipnoza je dragoceno terapevtsko orodje, ki resnično deluje in ga je mogoče uporabljati za vse večje število vprašanj.

Čeprav nihče ne more napovedati prihodnosti, vsi dokazi kažejo, da bo ta popolnoma naravna in neinvazivna tehnika brez vsakršnih stranskih učinkov še naprej zagotavljala ljudem možnost, da živijo boljše in človeka vredno življenje.