111

Moj otok še vedno moči posteljo

Kaj je nočno močenje postelje?
Nočno močenje postelje ne pomeni, da je otrok len in raje lula v posteljo ali pleničke, kot pa da bi se prebudil, vstal in odšel na stranišče. To pomeni, da otrok še vedno nima popolnega nadzora nad svojih mehurjem.
Veliko je odvisno tudi od pričakovanj staršev. Če od otroka pričakujemo, da bo zelo zgodaj uspel brez plenic in suh dočakati jutro, ga bomo s tem zelo obremenili in rezultati so lahko ravno nasprotni. Nočno močenje postelje lahko postane težava tako za otroka kot tudi za starše, saj lahko postane zelo stresno. Pojavlja se pri obeh spolih, čeprav je pogosteje pri fantkih.
Če se pri otrocih od 3 do 5 let dogajajo nesreče, da polulajo posteljo, to ne pomeni še nič zaskrbljujočega. To je namreč normalno. Pri teh letih otroci še nimajo tako razvitega nadzora nad mehurjem, da bi se to nikoli več ne zgodilo. Nekaterim otrokom pa se bo to dogajalo pogosteje, morda celo vsak dan. Večina otrok se nočnega močenja postelje reši po četrtem letu starosti, nekateri pač kasneje.

Vzroki za nočno močenje postelje
• otrok še ni zrel za popoln nadzor mehurja ponoči; ti otroci tudi čez dan vedno počakajo na zadnji hip in gredo lulat, saj so vedno okupirani z nečim bolj zanimivim
• velikost mehurja; če je otrokov mehur nekoliko manjši, lahko to predstavlja problem, da otrok ne zmore zadrževati vode celo noč
• nezmožnost nadzor živca, ki bi otroka prebudil, ko je mehur poln, da bi lahko šel na stranišče
• hormonsko neravnovesje
• otrokovo psihično in fizično zdravje – zapostavljanje, čustvene težav in kronične bolezni
• stresni dogodki (začetek šole, selitev, ločitev, rojstvo bratca/sestrice …)
• ostali zdravstveni razlogi

*Kdaj pri nočnem močenju postelje poiskati zdravniško pomoč?
Če otrok moči posteljo samo ponoči, čez dan pa sam redno odvaja urin, ni potrebe po zdravniški pomoči do otrokovega petega leta starosti. Če pa opazite, da nočno močenje postelje vpliva na otrokovo samozavest, če opazite, da se zaradi tega zapira, potem pa le obiščite pediatra še pred petim letom.

*Kako naj bi se obnašali starši, ko otrok ponoči moči posteljo
Nikoli se ne jezite na otroka, če ponoči zmoči posteljo. Ne kaznujte ga in ne silite ga, da naj tega več ne počne, saj otrok ne more kontrolirati mehurja in zato sam ni kriv. S tem ne rešujete problema, ampak ga samo poglabljate.

*Izberite pozitiven pristop
Ko zjutraj pri otroku naletite na mokro posteljo, se ne smete jeziti in izražati nejevolje. Zamenjajte posteljnino in ostanite vedri. Razložite otroku, da se to močenje postelje dogaja tudi drugim otrokom in da verjamete, da se bo to čez čas uredilo. Več ne komentirajte. Preveč opominjanja na močenje postelje ima enak učinek kot prevelika hvala za suho posteljo – oboje je slabo. Ohranite nevtralno stališče, kar bo pri otroku razvilo željo, da se sam potrudi rešiti močenje postelje.

*Preprečite pre-globoki spanec
Otroci se čez dan po navadi zelo utrudijo in imajo zato ponoči globok spanec, ki ga niti mehanizem bujenja zaradi polnega mehurja ne more prekiniti. Otrok bi moral čez dan malce počivati, da bi potem ponoči rahleje spal in se lažje zbudil zaradi polnega mehurja.

*Zmanjšajte pitje tekočine zvečer

*Otrok naj se pred spanjem nauči iti na wc
V otrokovo rutino uvedite tudi lulanje pred odhodom v posteljo. Tako bo imel prazen mehur in bo verjetnost, da bo monoči zmočil posteljo, manjša.

*Spodbujajte otroka, da tudi ponoči gre na wc
Namesto da se osredotočate na to, da bo postelja ostala suha, se raje posvetite otroku in mu razložite, da je pomembneje, da se vsako noč zbudi in gre na wc.

*Premagovanje težav s pomočjo hipnoze
V primerih, ko pride do močenja postelje zaradi psiholoških vzrokov je hipnoza zelo učinkovita, ne more pa seveda nadomestiti zaostankov v fiziološkem razvoju. Raziskave o vplivu hipnoze na močenje postelje dajejo zelo vzpodbudne rezultate. Tudi sami imamo zelo pozitivne izkušnje.
Kljub vsemu pa se za tak način pomoči lahko odločite šele takrat, ko so izločeni vsi patološki dejavniki težav pri vašem otroku.